Kuna tähistamiseks leiab alati põhjuse siis täna on selleks Miila koogid 5. sünnipäev ja minu kodulehe avamine. Ning mis kindlasti tänasest tähtsast päevast puududa ei tohiks on üks maitsev kook. Selleks puhuks tegin klassikaliste rummikoogipallide asemel pilkupüüdva ja maitsva rummikoogi, või hoopiski tordi? Kindlasti sobib see igale peolauale, on valmistatav lihtsast toorainest ja jõukohane igale ühele.
Retsept on arvestatud 20cm läibmõõduga tordivormi järgi. Kui soovid suuremasse vormi teha (24cm) ja madalamat kooki, siis korruta küpsise põhja ja šokolaadikatte koostisained 1.5ga. Aga alustame biskviidi küpsetamisest.
Biskviit
muna 10tk
suhkur 125g
või 60g
nisujahu 125g
kartulitärklis 6g
küpsetuspulber 2g
sool
Pane ahi sooja 175 kraadi juurde, mina kasutan ka pöördõhku. Vahusta munad koos suhkruga tugevaks vahuks. Selleks kulub masinaga umbes 10 minutit. Sulata ja jahuta või. Sega kokku kuivaineid. Munavahule sõelu kuivained sisse kolmes osas. Sega õrnalt alt üles liigutustega. Lisa jahtunud või ja sega ühtlaseks. Ära rohkem klopi ega vahusta! Kalla biskviit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, võimalusel kasuta mõnda suuremat koogivormi, et biskviit jääks ühtlase paksusega. Olenevalt biskviidi paksusest küpseta 15-20 minutit. Minul kulus biskviidi valmimiseni 16 minutit. Valmis biskviit on katsudes kergelt vetruv. Valmis biskviit tõsta ahjurestile, eemalda vorm ja jäta jahtuma.
Biskviidi küpsemise ajal valmista küpsisepõhi.
Küpsisepõhi
digestive küpsis 85g
või 40g
Purusta küpsised ja sulata või.Sega kokku ning suru 20cm läbimõõduga koogivormi põhja. Hoia külmkapis.
Tädis
kondenspiim 120g
hapukoor 170g
või 30g
kakao 10g
tume šokolaad (54-56%) 100g
kuivatatud jõhvikad 50g rummiessents
Sulata koos šokolaad ja või.
Murenda jahtunud biskviit ja lisa sellel kondenspiim ja hapukoor, sega ühtaseks.
Lisa šokolaad, kakao, kuivatatud jõhvikad ja maitse järgi rummiessentsi, sega.
Valmis mass suru ühtlaselt küpsise põhjale, aseta külmkappi.
Kate
vahukoor 50g
tume šokolaad (54-56%) 35g
piima šokolaad 15g
Kuumuta vahukoor keemiseni ja sulata šokolaadid. Sega kokku ja kalla koogile. Hoia paar tundi külmkapis. Eemalda koogivorm kuuma terava noaga. (Tee nuga kuuma vee all märjaks, kuivata kätepaberiga)
Kaunista endale määlepäraste kaunistustega. Mina eelistan marju ja kõike muud mida võimalik loodusest saada on. Alates pohla ja mustikavartest kuni ema kasvatatud roosideni.