Brookie- brownie küpsisetaignaga

Brookie on küpsetis, mis ühendab kahte populaarset maiust: brownie’t ja küpsist (cookie). Brookie’le on iseloomulikud kihid, mis koosnevad ühest või mitmest küpsise taigna ja brownie taignast.

Tulemuseks on maitsev ja tekstuuri poolest mitmekesine maiustus, kus on nii šokolaadist brownie’i rikkust kui ka küpsise krõbedust.
Brookie’le saad alati lisada juurde endale meelepäraseid lisandeid, näiteks erinevaid šokolaaditükke, pähkleid või maapähklivõid, et lisada veelgi rohkem maitset ja tekstuuri.
Mõnusa pehme ja kohati isegi vedela sisu jaoks küpseta Brookie’t mõned minutid vähem ja naudi hõrgutist soojana, nii on šokolaadid veel mõnusalt vedelad. Kui soovid veel vinti juurde keerata, siis lisa kindlasti peale veel vanillijäätist. Võid olla kindel, et pärast seda on sul pikaks ajaks magusaisu rahuldatud.

Mina kasutasin Brookie tegemisel ruudukujulist 18 cm läbimõõduga tordivormi. Suurema vormi puhul suurenda koguseid või vähenda küpsetusaega. Eriti šokolaadise tulemuse jaoks tee browniet 1.5 kogust.

Brownie

  • või 50g
  • tume šokolaad 54-56% 100g
  • fariinsuhkur 60g
  • muna 2tk (M suurus)
  • suhkur 70g
  • nisujahu 50g
  • küpsetuspulber 3g
  • sool (näpuotsa täis)
  1. Sulata või kastrulis või mikrolaineahjus. Lisa sellele šokolaad ja sulata ühtlaseks, sega sisse fariinsuhkur ja jäta jahtuma.
  2. Klopi munad lahti koos suhkruga.
  3. Sega omavahel kuivained (jahu, küpsetuspulber ja sool).
  4. Lisa jahtunud šokolaadisegu munale ja sega ühtlaseks. 
  5. Seejärel lisa kuivained ja sega ühtlaseks.

Jäta kõrvale ootele ja tee valmis küpsisetainas.

Küpsisetainas

  • või 110g (toasoe)
  • pruun suhkur 75g
  • suhkur 35g
  • muna 1tk (M suurus)
  • vanill
  • nisujahu 190g
  • maisitärklis 8g
  • sooda 3g
  • küpsetuspulber 2g
  • sool
  • tumeda šokolaadi nööpe 120g
  1. Pane ahi sooja 180 kraadi juurde (mina kasutan pöördõhku, selle puudumisel küpseta 190 kraadi juures).
  2. Vahusta toasoe või suhkrutega heledaks vahuks (miksriga umbes 3-5 minutit).
  3. Klopi lahti muna ja lisa see koos vanilliga vahustatud võile, sega ühtlaseks.
  4. Sega omavahel kuivained ja lisa need küpsisetaignale.
  5. Sega tainas enam vähem ühtlaseks ja lisa šokolaadinööbid või hakitud šokolaaditahvli tükid. Sega tainas masinaga (segamislabaga) või käsitsi ühtlaseks (kalluta tainas puhtale tööpinnale ja sega käsitsi läbi).
  6. Ära tainast üle sega! Sega kuniks jahu on segunenud.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pane sellele 18cm läbimõõduga metallist tordivorm. Kui kasutad mõnda klaasist ahjuvormi, siis kata see küpsetuspaberiga, et hiljem lihtsam kätte oleks saada.

  1. Kalla vormi pool brownie kogusest ja aja ühtlaselt laiali.
  2. Kata brownie poole koguse küpsisetaigna tükkidega.
  3. Lisa ülejäänud brownie ja aja laiali, kasuta selleks näiteks väikest palettnuga.
  4. Kata pealt ülejäänud küpsisetaigna tükkidega.
  5. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit, olenevalt kui pehmet brookiet soovid (arvesta ka enda ahju eripäradega). Ära Brookiet üleküpseta.  Arvesta, et see küpseb ahjust välja võttes veel edasi. Võta välja kui keskelt tundub veel veidi “toores”.

Lase valmis brookiel toatemperatuuril veidi jahtuda ja eemalda siis vorm. Kui sulle meeldib eriti hõrk ja pehme brookie siis naudi seda soojana. Kui, aga soovid tummisemat, siis hoia Brookiet külmas. Säilita toatemperatuuril ja tarbi paari päeva jooksul ära. Pikemaks säilivuseks hoia külmkapis.

Mul on ülimalt hea meel, kui jagad enda küpsetisest pilte ja tagasisidet!
Küpsetamiseni.

Sarnased postitused

Rummikook

Rummikook Kuna tähistamiseks leiab alati põhjuse siis täna on selleks...

Loe rohkem
Shopping Cart
Scroll to Top