“Dubai šokolaadi” toorjuustutort Veel enne kui uued trendid peale tulevad,...
Loe rohkemKrõbedad vaarikaruudud
Lihtne purukook hapuka moosiga. Kui algselt tegin selle koogi oma lemmik marjade- vaarikatega, siis tegelikult on seda nii lihtne kohandada vastavalt hooajale. Lisasin retseptile ka rabarberitest moosiga variandi. Kaerahelbed annavad nii mõnusa krõmpsu ja martsipan lisab purule nätsket tekstuuri. Järgmisel päeval on need ruudud veel paremad.
Alusta moosi tegemisest, nii jõuab see ka veidi jahtuda enne kokku panemist.
Keedise jaoks läheb vaja:
- vaarikad 340g (kasutasin külmutatuid) või puhastatud ja tükeldatud rabarberit
- suhkur 75g
- maisitärklist 15g
- vett 15g (külm)
sidrunimahla 1spl, rabarberimoosi puhul lisasin sidrunimahla asemel pool teelusikat kaneeli
Krõbediku jaoks:
- või 200g
- kaerahelbed 120g
- nisujahu 200g
- pruun roosuhkur 100g
- martsipan 75-100g (kogus sõltub kui suur osakaal martsipanis on mandlil. Suurema mandlisisaldusega martsipan on tugevama maitsega ja vähem magus.)
Mina kasutasin 40% mandlisisaldusega martsipani. - küpsetuspulber 1tl (5g)
- sool


Valmistamisõpetus:
- Moosi jaoks pane vaarikad/rabarber koos suhkruga keema. Sega kuni vaarikad on kõik ilusti sulanud või rabarberimoosis suhkur ilusti sulanud.
- Sega maisitärklis külma veega ja kalla vaarikatele/rabarberile, alanda kuumust ja sega pidevalt kuni moosi paksenemiseni, selleks kulub umbes 1-2 minutit.
- Võta moos tulelt ja lisa hulka sidrunimahl/kaneel, kalla moos ümber teise kaussi ja pane külmkappi jahtuma.
- Pane ahi sooja pöördõhuga 175 kraadi juurde, pöördõhu puudumisel küpseta 185-190 kraadi juures.
- Puru jaoks sulata või kastrulis või mikrolaineahjus.
- Sega kokku kaerahelbed, jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool.
- Riivi (suurema poolega) kuivainete hulka martsipan. Martsipani on lihtsam riivida, kui oled seda eelnevalt külmkapis hoidnud.
- Sega hulka sulatatud või ja sega õrnalt kõik ühtlaseks puruks. (ära suru kokku üheks taignaks)
- Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja aseta sellele koogivorm. Mina kasutasin 25.5cm*22cm koogivormi. Väiksema vormi puhul arvesta, et kook tuleb kõrgem ja küpsetusaeg on selle võrra ka pikem. Suuremat vormi ma selle koguse juures ei kasutaks. Kui soovid suuremas vormis teha siis suurenda koguseid.
- Kata vormi põhi ⅔ puruga (ülejäänud võid nii kauaks külmakppi panna) ja suru kergelt ühtlaseks, jälgi, et vormi ääred oleks kergelt kinni surutud. (Kui jäävad suured vahed, siis moos võib hiljem hakata välja voolama)
- Küpseta põhja 175 (185-190) kraadi juures 10 minutit.
- Siis kalla põhjale keedis ja aja ühtlaselt laiali.
- Raputa peale ülejäänud puru.
- Küpseta edasi 175 kraadi juures 25-30 minutit kuni pealmine puru on kuldpruun. Arvesta oma ahju eripärade ja vormi suurusega.
Lase vormis veidi jahtuda ja siis eemalda vorm terava noaga mööda serva liikudes. Sooja koogi kõrvale sobib ideaalselt ka pallike vanillijäätist. Lõika kook suurtemateks tükkideks või pisikesteks ampsudeks ja raputa peale tuhksuhkurt. Vajadusel säilita õhukindlas karbis külmkapis.
Mul on ülimalt hea meel, kui jagad enda küpsetisest pilte ja tagasisidet!
Küpsetamiseni.

Sarnased postitused
Toorjuustukook õuntega
Toorjuustukook õuntega Hei- hei!Ma loodan, et nüüdseks on enamus ikka...
Loe rohkemBrownie kook Halloweeniks
Brownie kook Halloweeniks Tere kõigile! Halloween on juba peagi ukse...
Loe rohkemRummikook
Rummikook Kuna tähistamiseks leiab alati põhjuse siis täna on selleks...
Loe rohkem