Seenepirukad

Hetkel on metsad veel seeni täis. Võta sõber kaasa, minge metsa ja nautige ilusat sügisilma. Kindlasti leiate ka meelepäraseid seeni, millest hiljem koos pirukaid küpsetada.
Lisaks lahtisele kukeseene pirukale kuulub mu lemmikute hulka muidugi ka pärmitaignast seenepirukad. Minu pirukates on suurem osa kukeseeni, lisaks ka mõned puravikud. Seentele juurde praen täidisesse toorsuitsupeekonit ja riivin parmesani. Seened jätan täidises üpriski suureks, rebin pikkupidi kaheks või neljaks osaks.

Meelespea!

  1. Tavaliselt vastab 11–12 g kuivpärmi 50 g presspärmile (kasutades kuivpärmi, sega see eelnevalt kuivainete sisse).
    Presspärmi kasutades vedeliku temperatuur 37-40 kraadi. Kuivpärmi kasutades kuni 42 kraadi. (Liiga kuumas vedelikus pärmseened hävivad ja taigen ei kerki. Liiga külmas vedelikus ei hakka pärmseen tööle ja taigen samuti ei kerki)
  2. Ära liialda jahuga. Ära pane rohkem jahu taignasse kui on retseptis. Pirukate vormimisel kasuta samuti minimaalselt jahu. Liigne jahu teeb tooted kuivaks ja kõvaks.
  3. Taigen tahab korralikku kloppimist saada. Pigem rohkem kui vähem. Arvesta, et käsitsi tehes on ajakulu poole pikem.
  4. Taigen kergita umbes kahe kordseks.
  5. Ahjust tulnud küpsetis pritsi külma veega, või kata puhta ja märja käterätikuga.

Taigen:

  • piim 350g
  • või 110g
  • suhkur 50g
  • sool 7g
  • presspärm 35g
  • nisujahu 620g

Täidis:

  • seened 1kg
  • toorsuitsupeekon 150g
  • sibul
  • või 20g (praadimiseks)
  • sool, pipar
  • sulatatud juust 100g
  • riivitud parmesan 40g

määrimiseks 1 muna ja 2 supilusikat sooja vett

  • Lase piim soojas mikrolaineahjus või pliidil (37-40 kraadi)
  • Kaalu segajasse jahu, suhkur, sool, presspärm, soe piim ja toasoe või. Olenevalt masina võimsusest klopi 2 minutit aeglasel ja 7-9 minutit kiiremal käigul. Käsitsi tehes arvesta poole pikema sõtkumisajaga.
    Kergita tainas soojas kohas kahekordseks (30-40 kraadises ahjus umbes 40 minutit või vesivannil).
  • Täidise jaoks puhasta seened, rebi või haki väiksemaks kui soovid. (Mina jätsin pigem suuremad tükid, hiljem saad valmis praetud segu ka väiksemaks hakkida)
  • Lõika peekon väiksemateks tükkideks, koori ja haki sibul.
  • Kuumuta seentest liigne vesi välja ja vajadusel kalla vesi ettevaatlikult pannilt ära. Tõsta seened kaussi
  • Prae peekon koos sibulaga krõbedaks, lisa sinna või ja seened, maitsesta soola ja pipraga. Kalla kaussi jahtuma.
  • Lisa seentele sulatatud juust ja riivitud parmesan.
  • Jaga kerkinud tainas 18ks võrdseks osaks (umbes 65g/tk)
  • Veereta taignast pallid ja rulli ühtlaselt veidi õhemaks.
  • Kuna minul käib kõik täpselt kaalu järgi, et midagi üle ega puudu ei jääks siis kaalusin ka täidise ära ja täpse koguse igale tainale (minul tuli 46 grammi täidist ühele).
  • Tõsta täidis tainale ja näpista taigna servad kokku, keera pirukas teistpidi , et liitekohad jääksid alla ja vormi õrnalt pirukas ühtlasemaks.
  • Kergita soojas ahjus (30-40 kraadi) 15 minutit, määri pealt muna ja veeseguga ja soovi korral puista peale seemneid või juustu.
  • Küpseta eelsoojendatud ahjus pöördõhuga 190 kraadi juures 12-14 minutit. Pöördõhu puudumisel- alt ja ülevalt küpsetusega 200 kraadi). Ahjust tulnud pirukad pritsi veega või kata puhta ja märja rätikuga.

    Kui pirukaid peaks küpsetamisest järgi jääma siis keera ülejäänud toidukilesse ja naudi järgmisel päeval.

Lühivideo pirukate valmistamisest leiad siit : https://www.facebook.com/reel/1483296442417474

Sarnased postitused

Pestokeerud

Pestokeerud Ülimalt krõbedad, lihtsad ja maitsvad pestoga pärmi-lehttaignast keerud. Kasuta...

Loe rohkem
Shopping Cart
Scroll to Top