Krõbedad churrod

Churrod on pärit Hispaaniast ja neid peetakse traditsiooniliseks Hispaania magustoiduks. Churrod on tuntud oma krõbeda välispinna ja pehme siseosa poolest. Churrode tainas pressitakse otse kuuma õli sisse ning seejärel kaetakse suhkru ja kaneeliga. Neid võib serveerida ka erinevate kastmetega nagu šokolaad, karamell või moos.

Just Hispaanias puhkamas käies saingi inspiratsiooni, et neid krõbedaid hõrguti kodus järgi proovida. Olin alati arvanud, et churrod sarnanevad sõõrikutele, sest neid kutsutakse ka ” Hispaania sõõrikuteks”- väljast krõbedad ja seest pehmed. Hispaanias kahes erinevas kohas proovides, aga olid churrod seest ka krõbedad, ei mingit õhulist ega pehmet sisu.

Hakates kodus rohkem uurima, tuleb välja, et klassikaline churrotainas koosneb ainult 3st koostisosast: vesi, jahu ja sool.

Minu taignas on lisaks veel suhkur, või ja munad. Ehk siis klassikalistest churrodest on asi kaugel, aga siin on minu versioon krõbeda kooriku ja pehme sisuga churrodest. Muidugi kõrvale ka šokolaadi- ja soolakaramellikaste kuhu sisse maiused dippida.

Churrode jaoks läheb vaja:

  • 240g vett
  • 25g suhkrut
  • 2g soola (umbes pool teelusikat)
  • 30g võid
  • 125g nisujahu
  • 2 muna (M suurus)

õli frittimiseks
katmiseks:
60g suhkrut
pool teelusikat kaneeli

Valmistamine:

  • Kuumuta paksupõhjalises potis vesi, suhkur, sool ja või keemiseni.
  • Lisa jahu ühe korraga, segades pidevalt, kuni moodustub ühtlane tainas.
  • Eemalda pott tulelt, kalla tainas suuremasse kaussi ja lase tainal veidi jahtuda.
  • Lisa ükshaaval munad, segades tugevalt, kuni tainas on ühtlane ja sile. (Võimalusel soovitan teha masinaga, kasutades segamismõla)
  • Vali sobiv sakilise otsaga tülle ja tugev pritskott (riidest või kahekordne kilest) Kuna tainas on paks, siis õhuke pritskott võib katki minna.
  • Enne küpsetamist segan kokku suhkru- kaneelisegu. Lasen blendris suhkru veidi peenemaks, et suured suhkrutükid häirima ei jääks. (See minu isiklik eelistus, võid jätta selle osa tegemata.)
  • Kuumuta õli paksupõhjalises potis 175 kraadini.
  • Pressi tainas pritskotist otse kuuma õli sisse, lõigates kääridega taigna sobivalt maalt katki.
  • Ära väga palju korraga küpseta. Õli jahtub maha ja churrod võivad üksteise külge küpseda.
  • Küpseta churrod kuldpruuniks ja krõbedaks. (Poole pealt keera tangidega churrod ringi.)
  • Tõsta majapidamispaberiga kaetud alusele nõrguma.
  • Veereta kuumad churrod suhkru- kaneelisegus ning serveeri kohe. (Jahtunud churrole ei hakka suhkur enam külge.)

Soolakaramellikaste

100g suhkurt
150g vahukoort
50g võid (toasoe)
näpuotsatäis soola

  • Lase potis vahukoor keema ja jäta kõrvale.
  • Sulata suhkur paksupõhjalises potis, kuni suhkur sulab ja muutub kuldpruuniks. Jälgi, et suhkur ei hakka tossama/kõrbema, nii jääb karamellile kõrbe maitse. Vajadusel alanda kuumust, et suhkur ühtlaselt sulaks ja suhkrutükke ei jääks.
  • Lisa mitmes osas kuum vahukoor suhkrule, sega ühtlaseks, lisa või ja sega ühtlaseks kastmeks.
  • Kalla kaussi ja lisa maitse järgi soola.

Šokolaadikaste
(tummisema kastme jaoks pane vahukoort ja šokolaadi võrdses koguses.)

70g tumedat šokolaadi (54-56%)
100g vahukoort

  • Haki šokolaad peeneks (paremaks segunemiseks sulata šokolaad vesivannil või mikrolaineahjus.)
  • Kuumuta vahukoor potis kuni keemiseni.
  • Lisa vahukoor šokolaadile ja sega kuni saad ühtlase kastme.

     

Mina teen soolakaramelli valmis enne churrode tegemist ja šokolaadikastme jaoks kaalun tooraine juba valmis. Kuna churrod on parimad soojalt, siis on hea kui kastmed on olemas kui churrod valmis saavad. Järgi jäänud kastmed säilita kinnises anumas külmkapis. Enne kasutamist võid kergelt mikrolaineahjus vedelamaks lasta ja niristada jäätisele, vahvlitele või näiteks pannkookidele.

Soovitan kindlasti järgi proovida. Krõbedamate churrode jaoks pane taignasse 1 muna vähem 🙂

Mõnusat küpsetamist! 
Karina

Sarnased postitused

Rummikook

Rummikook Kuna tähistamiseks leiab alati põhjuse siis täna on selleks...

Loe rohkem
Shopping Cart
Scroll to Top