Karamelli-pohla kringel Pehme pärmitaignast kringel karamelli ja hapuka pohlaga. Ning...
Loe rohkemKaramelli-pohla kringel
Pehme pärmitaignast kringel karamelli ja hapuka pohlaga. Ning kõike tipuks krõmpsuvat tekstuuri lisavad karamellised kreeka pähklid.
Tean, et pärmitaigna tegu võib paljudele korralik peavalu olla. Pingevabamaks küpsetamiseks panin kirja mõned põhilisemad punktid mida järgida, et tulemus oleks imeliselt hõrk.
Meelespea!
- Tavaliselt vastab 11–12 g kuivpärmi 50 g presspärmile (kasutades kuivpärmi, sega see eelnevalt kuivainete sisse).
Presspärmi kasutades vedeliku temperatuur 37-40 kraadi. Kuivpärmi kasutades kuni 42 kraadi. (Liiga kuumas vedelikus pärmseened hävivad ja taigen ei kerki. Liiga külmas vedelikus ei hakka pärmseen tööle ja taigen samuti ei kerki) - Ära liialda jahuga. Ära pane rohkem jahu taignasse kui on retseptis. Kringli vormimisel kasuta samuti minimaalselt jahu. Liigne jahu teeb tooted kuivaks ja kõvaks.
- Taigen tahab korralikku kloppimist saada. Pigem rohkem kui vähem. Arvesta, et käsitsi tehes on ajakulu poole pikem.
- Taigen kergita umbes kahe kordseks.
- Ahjust tulnud küpsetis pritsi külma veega, või kata puhta ja märja käterätikuga.
Sellest kogusest saad 1.5 kilose kringli.
Ennem taigna tegemist võta pohlad ja kondenspiim toatemperatuurile.
Pärmitainas
- Piim 350g
- Või (toasoe) 60g
- Kalewi T405 nisujahu 560g
- Suhkur Diamant 80g
- Sool 9g
- Presspärm 35g
Soojenda piim 37-39 kraadini.
Kaalu kõik toorained segajasse ja klopi paar minutit aeglasemal käigul ja 7-10 minutit kiiremal käigul.
Käsitsi tehes arvesta poole pikema ajaga.
Kergita taigen soojas kohas kahekordseks (soojaveevanni kohal või ahjus kuni 40 kraadi juures, minul kerkis 35 minutit 40 kraadises ahjus).
Taigna kerkimise ajal tee karamellised pähklid valmis.
Karamellised kreeka pähklid
- Kreeka pähklid 70g
- Pruun roosuhkur 35g
- Või 20g
- Vesi 30g
Soovitan teha topelt koguse pähkleid. (Meie peres saavad pooled pähklid ennem otsa, kui kringlile jõuavad)
Kaalu kõik toorained kokku ja kalla pannile.
Pidevalt segades kuumuta kuni kõik vedelik on aurustunud ja pähklite ümber on tekkinud karamell (jälgi, et karamell kõrbema ei läheks, vajadusel alanda kuumust).
Kalla valmis pähklid küpsetuspaberile jahtuma.
Kringli täidis
- Karamelli kondenspiim 220g
- Pohlad 200g
- Muna 25g (pool muna)
- Vesi 25g
- Valge šokolaad 60g
Kerkinud taigen rulli ühtlaselt ristküliku kujuliseks.
Vajadusel sulata kondenspiim mikrolaineahjus või kastrulis vedelamaks, et oleks lihtsam kringlile määrida.
Määri kondenspiim ühtlaselt taignale, suru pohlad kergelt kahvliga katki ja määri ühtlaselt karamellile .
Keera taigen rulli (pikemast küljest). Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja keera ringiks kokku.
Lõika kääridega 45 kraadise nurga alt sälgud sisse ja lükka vaheldumisi tükid vasakule ja paremale.
Pane ahi sooja 190 kraadi juurde, võimalusel kasuta pöördõhku.
Kata kringel kilega ja kergita 15- 20 minutit.
Klopi lahti muna ja lisa sinna vesi ja pintselda kringel pealt muna-vee seguga.
Küpseta 190 kraadi juures 10 minutit, alanda kuumust 175 kraadini ja küpseta 10-15 minutit, olenevalt ahjust.
Ahjust tulnud kringel pritsi veega ja kata puhta käterätikuga.
Sulata valge šokolaad mikrolaineahjus või pliidil vesivanni kohal.
Nirista šokolaad lusikaga või määri pintsliga soojale kringlile, haki pähklid veidi väiksemaks ja puista kringlile, lisa soovi korral soolahelbed.
Raputa peale tuhksuhkurt.
Retsept valmis koostöös Tartu Milliga.