“Dubai šokolaadi” toorjuustutort Veel enne kui uued trendid peale tulevad,...
Loe rohkem"Dubai šokolaadi" toorjuustutort
Veel enne kui uued trendid peale tulevad, jõudsin ka mina “Dubai šokolaadi” teemalist hõrgutist teha. Trendikas krõbe kataifi ja pistaatsiaga šokolaad on pärit Dubaist, kus toiduvalmistamine ja magustoidud on saanud omaette kunstivormi. Dubai on tuntud oma mitmekesise ja rikastava kultuuri poolest, mis peegeldub ka sealsetes magustoitudes.
Šokolaadi tegemine mulle elevust ei tekitanud, aga sellest inspireerituna valmis hoopiski üks õhuline ja kreemine toorjuustutort. Tordi ettevalmistamine ei nõua palju aega ega keerulisi tehnilisi oskusi. Seega kasutasin kreemina tugevaks vahustatud toorjuustukreemi, millele ei ole vaja želatiini lisada. Kui sa peaksid seda torti suvel tegema ja võib ette tulla, et torti vaja mõnda aega hoida ka toatemperatuuril, siis tuleks kindluse mõttes lisada veidi ka želatiini.
See on küll tort mida tasub kasvõi korra järgi proovida. Valmistamiselt ja välimuselt lihtne, samas maitse ja teksuur on üllatusi pakkuv. Sama retsepti järgi kataifi täidist olen kasutanud ka suurte ameerikapäraste küpsiste sees.
Võta juba veidi varem kataifitainas toatemperatuurile sulama või eelmisel päeval külmikusse.
Pane endale valmis sirge pinnaga alus või taldrik, millele hakkad torti tegema ja aseta sellele 22 cm läbimõõduga tordirõngas. Teise suurusega vormi tehes tuleb kogused ümber arvutada.
Küpsisepõhi
- Küpsised 140g (tumedad täidisega, šokolaadi- näiteks mesikäpa drops, Kalevi pähklikreemiga küpsised)
- Või 50g
- Purusta küpsised köögikombainis või grippkotis näiteks taignarullida rullides.
- Sulata või ja sega küpsisepuruga kokku.
- Suru küpsisesegu (näiteks lusikaga) ühtlaseks koogipõhjaks ja aseta külmkappi hanguma.

Kataifi täidis
- Kataifi tainast 150g (sulatatud)
- Võid 25g (praadimiseks)
- Valge šokolaad 60g
- Tahiini 25g (seesamipasta)
- Või 15g
- Pistaatsiapasta 85g (vähemalt 90% pähklisisaldusega, madalama pähklisisaldusega pastades on lisatud muid mahuaineid, näiteks mõnda õli või suhkurt (siis tuleb arvestada, et täidis jääb magusam)
- Kataifi täidise jaoks lõika noaga kataifi väikesteks tükkideks. Lihtsam on kui lõikad suure tüki pikkupidi keskelt pooleks. Prae pannil koos võiga kuldpruuniks ja krõbedaks, sega hoolikalt, et kõrbema ei läheks, vajadusel alanda veidi kuumust. Mina praadisin korraga terve paki ära (vastavalt kataifi kogusele suurenda ka või kogust), kuna sulanud kujul tuleks see nädala jooksul ära kasutada. Mugavam on teha terve tainas korraga ära ja siis krõbedat kataifit hoiustada õhukindlas karbis, nii säilib see toatemperatuuril vähemalt paar nädalat. Kui teed korraga terve paki ära, siis prae kahes osas, nii pruunistub kataifi ühtlasemalt ja kiiremini. Hiljem kaalusin vajamineva koguse kataifit (arvestasin sinna hulka ka või koguse)
- Sulata või ja valge šokolaad vesivannil või mikrolaineahjus.
- Sega kausis kokku praetud kataifi, sulatatud šokolaad, või, pistaatsiapasta ja tahiini. Sega hoolikalt pähkli- seemnepastad enne kasutamist läbi.
- Kasuta nurgaga palettnuga või lusikat ja suru kataifisegu ühtlase kihina küpsisepõhja peale ja aseta uuesti külma.
Toorjuustukreem
- Vahukoor 250g
- Suhkur 100g
- Toorjuust 500g (Mina kasutan Otto või Philadelphia toorjuustu)
- Vahusta külm vahukoor koos suhkruga pehmeks vahuks, lisa külm toorjuust ja vahusta tugevaks. Alusta vahustamist aeglasemal käigul, kui segu hakkab juba ühtlasemaks muutuma siis lisa kiirust. Vahepeal võid korra käsitsi spaatliga läbi segada kui masin ebaühtlaselt segab.
- Lisa kreem kataifikihi peale ja aja ühtlaselt laiali, kui soovid jäta umbes 100g kreemi alles. Pane see sobiva tüllega koos pritskotti ja saad hiljem kasutada kreemi tordi kaunistamisel. Mina kasutasin klassikalist sügava tähe tüllet (1M).
Ganache
- Vahukoor 60g
- Piima šokolaad 60g
- Tume šokolaad (54-56% kakaosisaldusega) 25g
Kaunistamiseks pistaatsiapähkleid, maasikaid, küpsised või muud meelepärast
- Tükelda šokolaadid väiksemateks tükkideks või kasuta šokolaadinööpe.
- Lase vahukoor keema ja kalla sinna sisse šokolaadid. Lase seista 1-2 minutit ja sega ühtlaseks.
- Lase valmis ganache’il toatemperatuuril jahtuda 5-10 minutit ja kalla siis tordile ja aja ühtlaselt laiali.
- Kui ganache on hangunud, saad pritsida alles jäänud kreemi tordile, tee sellest rosette või tupse.
- Tort võiks külmas seista minimaalselt 4h. Parim oleks hoida kooki järgmise päevani külmkapis, nii on kreem tugevaks tõmmanud ja ei vaju lõikamisel laiali.
- Maasikad sobivad imeliselt pistaatsiaga ja just nendega lisasin tordile juurde värvi ja värskust. Põhjast alles jäänud küpsised lõikasin pooleks ja lisasin tordile. Kõige lõpuks hakkisin soolatud pistaatsiapähkleid ja raputasin tordile.
- Vormi eemaldamiseks tee väike terav nuga kuuma vee all märjaks, kuivata ja eemalda vorm- liikudes noaga mööda vormi äärt.
Mul on ülimalt hea meel, kui jagad enda küpsetisest pilte ja tagasisidet ning märgid mind ära sotsiaalmeedias!
Küpsetamiseni.


Sarnased postitused
Toorjuustukook õuntega
Toorjuustukook õuntega Hei- hei!Ma loodan, et nüüdseks on enamus ikka...
Loe rohkemBrownie kook Halloweeniks
Brownie kook Halloweeniks Tere kõigile! Halloween on juba peagi ukse...
Loe rohkemRummikook
Rummikook Kuna tähistamiseks leiab alati põhjuse siis täna on selleks...
Loe rohkem